— Ortodoncija —

Ortodoncija je nauka, ali i umetnost, koja stvara lepotu osmeha kroz proces ispravljanja zuba.

Bavi se dijagnostikom, prevencijom i lečenjem nepravilnosti u rastu i razvoju oro-facijalnog sistema (nepravilno postavljenih zuba i okolnih struktura).

» pokretni ortodontski aparati, aktivni i funkcionalni
» fixni ortodontsko aparati sa metalnim i esteskim bravicama

Pored zdravlja i beline ono što je veoma važno kod izgleda ali i funkcije zuba jeste raspored, koji jednako muči i decu i odrasle.

NE POSTOJI STAROSNA GRANICA ZA POČETAK ORTODONSKE TERAPIJE

Ono što vam sigurno može pomoći ukoliko imate ovaj problem je ortodontska terapija ispravljanja zuba. Ispravljanjem zuba i međuviličnih odnosa smanjuje se rizik od pojave karijesa, parodontopatije, kao i oboljenja zgloba. Takođe, ispravljanjem anomalija poboljšavaju se i leče nepravilnosti u funkciji disanja, žvakanja, gutanja i govora.

Danas ne postoji starosna granica za početak ortodontske terapije, tretman je bezbolan i efikasan. Ortodoncijom se dobija lep osmeh i mladalački izgled koji utiče na samopouzdanje

Deca bi trebala na prvi ortodontski pregled doći oko šeste godine života, nakon izbijanja prvih stalnih zuba ( nakon nicanja gornjih i donjih sekutića i prvih donjih molara („šestica“)).

Fiksna ortodontska terapija (fiksni aparat) podrazumeva lepljenje bravica na zub i najčešči je oblik ortodontske terapije. Trajanje fiksne ortodontske terapije zavisi od dijagnoze i u proseku traje 2 godine.