— Dečija i preventivna stomatologija —

» uklanjanje mekih naslaga
» zalivanje fisura
» fluorisanje zuba
» lečenje i plombiranje mlečnih zuba
» vadjenje mlečnih zuba

Dečija stomatologija namenjena je prevenciji i lečenju zubnih oboljenja kod dece.

Posebnu pažnju posvećujemo našim najmlađim pacijentima, sa željom da im od malih nogu ukažemo na važnost redovnog pranja zuba i očuvanja njihovog zdravlja. Dete u prvoj poseti stomatologu ne bi trebalo osetiti bol kako bi sledeći put došlo bez ikakvog straha.

Preventivna stomatologija podrazumeva sve one postupke koji mogu sprečiti da nastanu bilo kakvi problemi sa zubima. Stara narodna poslovica kaže "Bolje je sprečiti nego lečiti"

Fluorisanje zuba

Fluoridi su minerali koji imaju izuzetno važnu ulogu u efikasnom sprečavanju pojave karijesa i lečenju početnog karijesa. Fluoridi jačaju gleđ zuba i u periodu kada zubi tek niču. U organizam se unose kroz hranu, vodu ili tablete fluora).Ako vaše dete spada u rizičnu grupu , preporučujemo profesionalno nanošenjefluorida na iznikle zube u cilju sprečavanja početnih karijesa. Aplikacija fluorida je jednostavan, kratak i bezbolan postupak koji se ponavlja 2 do 3 puta godišnje.

Zalivanje fisura

Zalivanje fisura je druga , veoma važna preventivna mera kod zaštite zuba od karijesa. Fisure su neravnine na griznim površinama zuba, prvenstveno mislimo na kutnjake. Procesom zalivanja fisura, tečan zalivač lepo popuni i izravna grizne površine. Na taj način stvara štit preko gleđi zuba i sprečava prodor i zadržavanje ostataka hrane . Preporučujemo da se kod dece zaliju grizne površine kutnjaka čim izniknu jer se na taj način efikasno mogu zaštiti zubići koji su najskloniji kvarenje. Profesionalno nanet kvalitetan zalivač može da štiti zube i do 10 godina, uz povremenu kontrolu.

Praćenje smene zuba

Za pravilan rast i razvoj zuba i vilica vašeg mališana veoma je važno praćenje smene zuba od strane stomatologa. Preporučujemo redovne stomatološke preglede na svakih 4-6 meseci. Samo stomatolog može da otkrije minimalne karijesne promenene na zubićima vašeg deteta, koje, ukoliko se na vreme ne saniraju, mogu za posledicu imati rani gubitak zuba. Svaki prevremeno izgubljeni zub predstavlja potencijalni uvod u brojne nepravilnosti, koje u kasnijem periodu često zahtevaju dugotrajnu terapiju.