— Bolesti zuba —

Karijes se vrlo brzo širi i zahvata i ostale zube, pored toga što prouzrokuju zubobolju i što nisu lep prizor, oni postaju izvor mnogih bolesti.

Uklanjanje karijesa i terapija obolele zubne pulpe (živca) imaju za cilj očuvanje zuba i njegove funkcije.

Osnovni cilj lečenja, pored restitucije funkcionalnih vrednosti zuba, jeste i postizanje prirodne estetike zuba. Upravo iz ovih razloga koristimo najsavremenije stomatološke tehnike i materijale koji nam pomažu u postizanju najboljih rezultata.

Karijes je najčešći uzrok pulpitisa (zapaljenja pulpe-živca).

Simptomi pulpitisa:
su različiti zavisno od tipa, a pacijent može opisivati kao spontan, oštar, probadajući bol, izrazito osetljiv na hladno i spoljne nadražaje, nekad kao neizdržljiv noćni pulsirajući (kljucajući) bol, pa sve do toga da oboljenje ima hroničan tok sa bez simptoma ili sa tupim bolom. Ukoliko se ne leče takva oboljenja mogu napredovati ka nekrozi ili gangreni zuba kada u daljim stadijumima mogu biti zahvaćenja potporna tkiva zuba (alveolarna kost, periodoncijum, cement) što vodi ka formiranju apscesa zuba.

Endodontska terapija oboljenja pulpe se svodi na njeno vađenje, čišćenje inficiranog kanala zuba sve dok se ne steknu uslovi za definitivno punjenje kanala zuba i konačno funkcionalno i estetsko osposobljavanje zuba plombom.